Sulfurofan - čudežna kemikalija

Sulfurofan.

Je to res čudežna fitokemikalija, ki jo najdemo samo v zelenjavi? Vse ti razložim v YouTube videu, kjer vidiš, kako pokam od navdušenja. Res sem navdušena nad novimi odkritji, ki so jih znanstveniki delili z nami.

Vse kar delim s tabo je podkrepljeno z znanstvenimi raziskavami, meta analizami, laboratorijskimi testi, primerjalnimi študijami,… skratka vedno gledam znanost. To je tisto, kar se mi zdi pomembno v današnjem svetu, kjer je en dan paradajz zdrav, drug dan povzroča raka,… skratka zanima me, kaj je res in najlažje se približam temu tako, da pogledam kaj pravi znanost.

Če se vrnem k sulfurofanu. Najdemo ga v vseh križnicah, ampak največ ga je v brokoliju in če pogledava še bolj natančno, v brokolijevih kalčkih. Tam ga je približno 150 x več kot v brokoliju. Zakaj? Ker so kalčki cela rastlina. Pa še celo živa rastlina. Ko govorimo o zelenjavi in kako svežo jemo, je zanimivo vedet, da so kalčki najboljši približek sveži zelenjavi, saj jemo žive rastline. Dejansko v stanju, ko rastejo…

Kaj so ugotovili v Teksasu, na Univerzi John Hopkins preveri v videu. Potem pa hitro v nabavo in vzgoji kalčke. Tok enostavno je, da ti ne more ne ratat 🙂

Navodila: na steklen kozarec z elastiko pritrdi gazo ali pa kupi kozarec z mrežico. Dve žlici brokolijevih semen za 8 ur namoči v vodi, potem pa odlij in jih splakni cca 4x na dan. Kozarec naj bo obrnjen na glavo, pod kotom 45 stopinj. Tko simpl je. Čez nekaj dni pričakuj, da bodo pripravljeni za jest.