Čudežna tableta za hujšanje. Kako deluje?

Ozempik je zdravilo prihodnosti. Ali pač?

Zdi se, da je cela ‘Amerika’ na tem čudežnem zdravilu, ki je prevzelo vse – od zvezdnikov do vsakdanjih ljudi. In res je, kot je rekel avtor knjige ‘Magic Pill’ -Johann Hari, eno umetno težavo rešujemo z drugo. Kljub temu, da je že več kot leto dni uporabnik tega zdravila in je izgubil ogromno kilogramov, se še vedno prehranjuje s hitro hrano.

V čem je sploh hec tega, očitno resnično učinkovitega zdravila, ki preko zdravljenja debelosti pomaga pri večini kroničnih obolenj?

Našo lakoto in sitost obvladujeta dva hormona. Grelin je odgovoren za lakoto, medtem ko je leptin odgovoren za javljanje sitosti. Več kot očitno pa je, da je grelin veliko bolj glasen. Leptin zelo nežno in sramežljivo opozarja, da je želodec poln in sicer nekje od pol minute, do minute. Če ga preslišimo, jemo dalje in ko to ponavljamo iz dneva v dan, se kilogrami nabirajo v nedogled. Leptin je povezan z GLP-1 receptorjem, ki prav tako deluje na zaznavanje sitosti. Na ta receptor pa seveda ‘umetno’ vpliva tudi ozempik in to tako, da podaljša občutek sitosti kar za en teden.

Znanstveniki, kot je Dr. Louis J Aronne se s tem fenomenom ukvarjajo že več kot desetletje. V naravi imajo močan sprožilec GLP-1 v svoji slini kuščarji, ki v nekaterih primerih jedo le dvakrat na leto. Prav zato, ker jim telo ne javlja lakote. Ozempik in njemu podobna zdravila delujejo prav na tak način.

Dejstvo je, da so ta zdravila učinkovita, vprašanje pa je, kam gre družba, ki prodaja ultra procesirano hrano, ki vpliva na manjše delovanje leptina in se ne trudi spremeniti prehranske navade ampak prodaja drugo umetno sestavino, ki nevtralizira prvo. Še naprej torej lahko jemo visoko kalorično hrano, ki pravzaprav ne vsebuje mikrohranil, ki jih telo tako zelo potrebuje in njene negativne učinke zdravimo z zdravilom, ki je sicer učinkovito, ima pa kup negativnih simptomov. Razumem, da če hiša gori zaradi slabe električne napeljave, najprej gasimo, potem pa popravimo napeljavo, da se požar ne bi ponovil. V primeru ozempika pa samo gasimo.

Zdravila za izgubljanje kilogramov so seveda učinkovita ampak samo toliko, da pomagajo spremeniti nezdrave življenjske navade, ki so privedle do stanja, ki terja uporabo teh zdravil. Debelost namreč ni samo problem telesa ampak našega čustvenega stanja, od katerega je odvisno stanje telesa.Cilj je torej spremeniti življenjske navade tako, da dolgoročno ne potrebujemo več podobnih zdravil in razmisliti o problemu ultra procesirane hrane, ki je postala normalnost v svetu, ki do pred kratkim ni tako delovalo. Ultra procesirana hrana namreč ‘povozi’ vse signale, ki jih telo pošilja v opomin, da nekaj ne delamo dobro.

Dolgoročno bo potrebno globoko razmisliti o naših odločitvah in odgovornosti za svoje zdravje, pa tudi načinu pomoči, ki jo potrebujejo ljudje, ki ne morejo spraviti svoje teže pod kontrolo. Instant rešitve niso dolgoročne in so predvsem nezdrave.