Je kava res strup?

Pretresam mite in ugotavljam, kateri so res miti in kaj je resnično in dobro upoštevati. Tokrat o najbolj omamno dišečem napitku, ki se mu mnogi ne morejo odreči že navsezgodaj zjutraj. Preveriva, kaj je res. Je kava strup ali zdrava pijača?

Kava je najbolj znan napitek, ki ga pijejo milijoni ljudi po celem svetu. Dopoldan seveda. Zakaj že? Ker vsebuje kofein. Ta pa je lahko motilec spanja. Res?

Ja. Če ti v jetrih primanjkuje encima, ki metabolizira kofein, potem se je izogibaj. Predvsem popoldan. Pa tudi dopoldan, če čutiš, da se po kavi ne počutiš dobro.

Zakaj ne bi mogel/la spati potem, ko spiješ skodelico kave? Ker kofein dvigne pritisk. Vendar so študije ugotovile, da le za nekje okoli 20 minut. Torej, če spiješ kavo ob 22.00, bi načeloma ob 22. 30 že lahko spal/a kajne? No, ne čisto, če ti manjka že omenjeni encim. Če ne, si jo lahko privoščiš tudi ob 22. uri.

Zakaj bi jo sploh pil/a, razen zaradi neverjetno dobrega okusa?

  • Ker je kava številka ena antioksidant, ki ga moderen človek zaužije.
  • Kava ne vsebuje le kofeina. Polna je fitokemikalij. To so kemični elementi, ki jih najdemo v rastlinah. Večinoma so tam zato, da rastline varujejo pred zajedalci in napadalci. V človeku pa nekatere fitokemikalije delajo čudeže.
  • Ker je kavno zrno rastlina, jih torej vsebuje tudi kava.

Mmmm, ni bolj omamnega vonja kot je vonj sveže kuhane kave, zgodaj zjutraj kajne?

Študije so tudi ugotovile, da vsakodnevno pitje kave znižuje pritisk in ugodno vpliva na kardiovaskularen sistem v telesu. Wau. To je res dober razlog, da se tej omani pijači ne izogibaš.

Ampak pozor! Govorim o črni kavi. Saj veš – espresso, ristretto, caffe,… NE latte macchiato, cappuccino, vento in vse opcije, ki imajo sladkor, mleko, smetano in kup dodatkov. Govoriva pač o črni kavi. Takšni, ki priteče iz aparata in dišiiii.

Kava je torej zdrava pijača. Koliko? Od 3 do 5 skodelic bo ravno prav, da bo tvojemu telesu v korist. Ne pretiravaj. Saj veš… celo voda je lahko smrtonosna v prevelikih količinah. Tako kot pri vsem ostalem je tudi tu pomembna zmernost.