KAKO pa TI ješ?

V programu Nutricizem za Hiter Metabolizem smo sicer skoncentrirani na to, kaj jemo. Vendar velikokrat pozabljamo, kako jemo tisto, kar jemo. Ko govorimo o naši rešitvi, ki jo že vsi poznamo – smoothiju, ni težav. Sodobni, močni blenderji odprejo fitocelice in mikrohranila postanejo bolj dostopni. Telo jih lažje absorbira. Kaj pa, ko govorimo o solatah? Surovi zelenjavi? Tu je pomembno, da uporabljamo zobe. Usta so prvi prostor, kjer telo začne postopek absorpcije mikro in makrohranil. Slina že prične postopek prebavljanja hrane. Če ne grizemo dovolj in hrano ‘goltamo’, potem ne izločimo dovolj sline in ta prvi del prebavljanja hrane je že pomankljiv. Hrana, ki je neprežvečena in pride v želodec, seveda ne more biti tako učinkovita, kot lepo prežvečena. Prav tako je telo narejeno tako, da količina izločene sline sporoči možganom, da smo pojedli dovolj hrane in smo siti.

Nasplošno pri zelenjavi ni težav. Praviloma je nikoli ni preveč; vendar pa kljub temu ne želimo preveč napolniti želodca in s tem obremeniti prebavo.

V bodoče bomo torej grizli in grizli kajne? 🙂