Kalcij - čudežni mineral

Juhu, spet imam čas za redno pisanje 😉 dopusti so mimo in moja roka je mnogo bolje. Če še nisi zasledil/a, ali pa ti osvežim spomin,… 22.maja sem si v nesrečni situaciji z motorjem zlomila nadlahtnico, kar na dveh mestih. Kost se praktično ni dotikala. Nikakor mi ni bilo jasno, kako bo to moje telo pozdravilo samo. Travmatologi so se odločili, da operacije ne bo in me poslali domov, češ da sem sicer zelo zdrava in bi moje telo moralo samo opraviti to težko nalogo.

Youtube je res zakladnica znanja (ali pa bedarij, odvisno kaj iščeš 😉 )…. Se pravi kost zakrvavi in okoli celotnega zloma naredi hematom. Ta se potem s pomočjo osteoblastov spremeni – najprej v mehki kalus, potem pa le-ta zatrdi in postane trdi kalus ali nova kost. To je tako na kratko. ‘Čist hudo’, bi rekel človek. In kot že tolikrat do zdaj, sem vedela, da moram telesu pomagat, da naredi to čudežno zadevo. S hrano, kakopak. In sem jedla. Veliko temne listnate zelenjave, ker ima mnogo kalcija. Jutranjemu smoothie-ju sem dodala proso. Proso je dobro za nohte, lase in nasploh tkiva – pa tudi kosti. In ni panike, če ne jem mlečnih izdelkov. Čez dobra dva meseca sem imela prvič na RTG videti male bele oblačke, ki so kazali na to, da se je kalus že začel trditi in nastaja nova kost.

Ja, hrana je zelo velik dejavnik, ko govorimo o zdravju. Pač, o tem čivkam že zadnjih nekaj let in vedno bolj se po mojem zavedamo vsi, kako zelo smo sami odgovorni za svoje zdravje. Zdravniki in zdravila so super za akutna stanja in nesreče ampak kronične bolezni bi morali zdravit oz. preprečevat sami, z zdravim načinom življenja. No, v mojem primeru se je pokazalo, da celo v primeru nesreče.

‘Najpogostejši razlog za smrt pri starostnikih je zlom kolka’. Ko sem se poglobila v temo kosti in kalcija, sem seveda naletela na to dejstvo in potem sem o tem precej razmišljala. Seveda – z zlomom se vse ustavi. Ker v starostni dobi telo bolj razgrajuje, kot pa gradi kosti, se pojavi osteoporoza – tudi če je prej ni bilo. Človek postane odvisen od drugih. Ker je mišična masa manjša kot v mlajši dobi, to vpliva na dejavnost osteoblastov (ki gradijo kosti) in na možnost rehabilitacije, ki je seveda počasnejša; z negibanjem pa pride do ostalih težav, ki spremljajo starostnike. Zato je potrebno res poskrbet za zdravje kosti že danes, ne glede v kateri življenjski dobi si.

Ko smo že pri kosteh in kalciju, mlečni izdelki niso edina opcija, ko govorimo o kalciju.

Kalcij je mineral, ki je najbolj prisoten v telesu. 99% ga najdemo v kosteh in zobeh. Preostali 1% pa se nahaja v telesnih tekočinah. Naše kosti se ves čas remodelirajo, obnavljajo in zato je kalcij ves čas potrebno zagotavljat telesu s prehrano ali pa dodatki. Ker se že poznamo kajne ;), itak veš, da bom govorila najprej o hrani. Ker je vsak vitamin ali pa mineral najbolj biodostopen v prehrani, ker deluje v sinergiji z drugimi minerali in vitamini v tej isti hrani. Prehranski dodatki pa so izolirani, zato te sinergije ni. Kot sem že prej omenila, telo ves čas remodelira kosti. Jih razgrajuje in gradi nove. Seveda pa to remodeliranje ni ves čas enakomerno. V mladih letih bolj kot ne gradi nove kosti, v starosti pa razgrajuje bolj kot gradi. Ženske smo sploh bolj občutljive v času menopavze, ker s padcem estrogena pade tudi absorbcija kalcija. Zato je pomembno, da smo s kalcijem založeni ves čas. Tudi v mladih letih.

Zdaj sva pa na konkretnem vprašanju- kje najdeš kalcij:

  • Temnolistna zelena zelenjava – kodrolistni ohrovt, brokoli,…
  • Tofu, sojino mleko in nasploh stročnice
  • In seveda mleko in mlečni izdelki

Kot vidiš, imaš opcije tudi, če ne ješ mlečnih izdelkov. Pravzaprav se lahko zelo dobro založiš s tem potrebnim mineralom. In kot sem omenila, v dobrih dveh mesecih sem zgradila novo kost popolnoma brez mlečnih izdelkov. Jedla sem veliko temne listne zelenjave in ogromno stročnic, ki so tako ali tako dobre za telo.

Ko sem zlomila kost, sem vedela, da bo moje telo začelo modelirat novo in oba/obe veva, da so naše stare mame dodajale proso vedno, ko so opazile, da jim morda lasje bolj odpadajo ali pa so nohti manj močni. Verjetno niso brale rezultate raziskav ampak je njihovo vedenje o tem prišlo iz čisto konkretnih, praktičnih izkušenj. Ampak proso je dejansko polno mineralov in zato odlično za lase, nohte, kožo in tudi kosti. Vsebuje namreč kup mineralov – kalcij, mangan, magnezij, fosfor, cink, kalij, baker in selen. Vsi te v sinergiji dobro vplivajo na gradnjo kosti. Večinoma se proso olušči in potem kuha proseno kašo. No, jaz pa neoluščeno, surovo proso vržem kar v jutranji smoothie. Vitamix ga popolnoma utekočini. Dejansko sploh ne vem, da ga imam v smoothie-ju.

Vse našteto mi je torej pomagalo, da sem kost zgradila prej, kot je bilo za mojo starost pričakovano. Glede na to, da je obdobje, ki sledi, oz. v katerega bom slej ko prej prišla in se imenuje perimenopavzno obdobje situacija, ko bom zaradi padca estrogena bolj nagnjena k osteoporozi, bom z vsemi temi prehranskimi navadami nadaljevala in si tako ohranila močne kosti. Ko se roka popolnoma pozdravi pa seveda zopet nazaj v telovadnico in sicer trenirat z utežmi in tako poskrbet, da bodo osteoblasti aktivni še dolgo v starost, da bo zadnja dekada mojega življenja aktivna in da bo življenje ne le dolgo ampak tudi kvalitetno. 🙂