Mindful hranjenje in ljubezen do kuhanja: kako hrana postane tvoj zaveznik

Mindful hranjenje

Si vedela, da Francozi tudi med službenim časom odidejo na kosilo skupaj s sodelavci? Ob obroku se sprostijo, klepetajo in jedo počasi. Američani pa po drugi strani večinoma jedo na poti, hitro in brez posebne pozornosti.
Morda ni naključje, da so Francozi v povprečju bolj zdravi in vitki kot Američani.

Ko jemo počasi in z zavedanjem, hrana ni le bolj zdrava – tudi naše telo jo drugače prebavi. V Avstriji, tik čez mejo, je Viva Mayr klinika za dolgoživost, kjer se ljudje med drugim “učijo jesti”. Njihov zdravnik dr. Wolf pravi: “Bolje je počasi pojesti hamburger, kot vase na hitro zmetati solato.”

Ko jemo počasi, damo telesu možnost, da nam pravočasno javi sitost. S počasnim hrnajenjem se aktivira hormon leptin, ki nam sporoči sitost.

Številne raziskave kažejo, da imajo ljudje, ki jedo počasi, manj inzulinske rezistence, kar pomeni, da imajo nižji krvni sladkor in posledično manj metabolnih bolezni in manj maščobnih zalog.

Preden začnemo jesti, se lahko za trenutek umirimo, zadihamo, pogledamo hrano na krožniku – kakšne barve ima, kako diši – in šele nato počasi okušamo vsak grižljaj. Ne hranimo le sebe, ampak tudi svoje črevesne mikrobe – oni pa nato hranijo nas.

Učenje kuhanja kot ustvarjalnosti

Pogosto slišim stavek: “Ne maram kuhati.” In priznam – še pred leti sem enako čutila tudi jaz. Po napornem dnevu je bilo kuhanje zadnja stvar, ki sem si jo želela.

A potem sem kuhanje vzljubila. Ugotovila sem, da je lahko pravzaprav izjemno ustvarjalno: kot slikanje ali katerakoli druga umetnost. Nešteto možnosti kombinacij prinese nešteto okusov. Z vsakim poskusom lahko izboljšaš jed, se igraš z barvami in teksturami ter ustvarjaš nekaj novega.

Kuhanje sem začela dojemati kot igro: štejem rastlinske točke, ki jih dodam svojemu zdravju, poslušam podcaste, vmes zaplešem in se sprostim. In kar je najlepše – vse to se na koncu čuti v hrani, ki jo postrežem sebi in drugim, z ljubeznijo.

Poskusi kuhanje videti drugače. Ni nujno opravilo. Lahko je priložnost, da spoznaš sebe v novi luči in da hrana postane vir veselja, ustvarjalnosti in zdravja.

V naslednjem mailu pa se posvetimo meditaciji – tvojemu zaveznika za boljši spanec, sprostitev in obvladovanje čustev, kot so jeza, žalost ali anksioznost. 

Se bereva,

Tina