Kateri mikrobi so povezani z VITALNOSTJO, boljšo presnovo in nižjo telesno težo?

Akkermansia muciniphila
Vloga: krepi črevesno sluznico, znižuje vnetja, izboljšuje inzulinsko občutljivost

Hrana, ki jo podpira:

granatno jabolko

rdeče grozdje

brusnice

črna čokolada (vsaj 85%)

zeleni čaj (tudi matcha)

topinambur, čebula, česen (inulin)

Faecalibacterium prausnitzii
Vloga: močno protivnetno delovanje, povezava z vitkostjo in sitostjo

Hrana, ki jo podpira:

ovseni kosmiči

kuhan in ohlajen krompir (odporen škrob)

ajda

leča, fižol (dobro prekuhano)

lanena semena

zelene banane

Bacteroidetes (ravnovesje s Firmicutes)
Vloga: boljša presnova, večja razgradnja kompleksnih ogljikovih hidratov

Hrana, ki jih podpira:

čim bolj raznolika rastlinska prehrana

vsaj 30 različnih rastlin na teden

fermentirana zelenjava (kislo zelje, kimchi)

Kateri mikrobi so povezani z višjo telesno težo in presnovnim neravnovesjem?
Firmicutes (v presežku)
Povezava: povečana sposobnost “izvleči” več kalorij iz hrane

Pogosto pri: prehrani z visoko vsebnostjo sladkorja, nasičenih maščob, procesirani hrani

Hrana, ki jih spodbuja:

sladkarije, peciva

beli kruh, testenine

predelana živila

umetna sladila

Enterobacteriaceae (npr. E. coli v presežku)
Povezava: kronična nizkointenzivna vnetja, povezava z debelostjo in inzulinsko rezistenco

Hrana, ki jih spodbuja:

visoko procesirana hrana

pomanjkanje vlaknin

nizka raznolikost prehrane

Kaj lahko storiš danes?
Jej za svoje dobre mikrobe:

kuhane ovsene kosmiče

fermentirano zelenjavo

zelen čaj

nekaj brusnic

kuhan ohlajen krompir

lanena semena

kuhano lečo in ajdo

predvsem pa ogromno sveže zelenjave in sadja, stročnice, polnovredna žita, oreščke in semena,…

Zmanjšaj dostop do hrane za “slabe” mikrobe:

izogibaj se belemu sladkorju in živilom brez vlaknin

čim manj procesirane hrane

pazi na umetna sladila (sploh v “fit” izdelkih)

Mikrobiom je kot vrt
To, kar seješ, boš tudi žela.
Če vnašaš raznoliko rastlinsko prehrano, topne vlaknine in fermentirane izdelke, lahko že v nekaj dneh spremeniš celotno mikrobiološko sliko svojega telesa – in s tem narediš ogromen korak za zdravje, telesno težo in počutje.

Vsak teden se poglobim v nove raziskave in teme, ki ti prinesejo več znanja in posledično več zdravja, zato se prijavi na novice in bodi obveščena prva!

Se bereva, Tina