Pravi vzrok yoyo diet je...

To je izpoved, po nekaj letih dela z resničnimi ljudmi, z resničnimi težavami in z resničnimi življenji. Tale zapis ne bi mogel nastati dve leti nazaj, ker še nisem imela toliko izkušenj s hujšanjem, s spreminjanjem teles,… ker nisem vedela, kako zelo so telo in misli povezane. Danes ti lahko zaupam nekaj, kar večina coachev drži zase in ne izda. Kaj je resnica, ki se skriva za vprašanjem: zakaj lahko nekdo pozdravi neozdravljivo bolezen, drug pa ne; čeprav jesta isto hrano in zakaj nekdo shujša, drug pa ne ali pa kar naprej hujša in se redi. Če te zanima odgovor, potem beri dalje 😉

Kako velikokrat v procesu sprememb, kot je na primer izguba kilogramov, pot k zdravju,… pozabimo na moč misli in sploh vlogo naših misli? Kaj sploh je misel in kako vpliva na naše dojemanje sveta in sebe?

Vsak od nas se od rojstva do odrasle dobe sprehodi po težki poti iskanja samega sebe. V najstniških letih iščemo svojo potrditev, svoje ogledalo izven sebe. Nihče ne želi izstopati; vsi si želimo pripadati in zato oblečemo ‘uniformo’ družbe, skupnosti, skupine,… ki ji želimo pripadati. In ko smo sprejeti, smo zadovoljni. Na podlagi zunanjih sprejemnanj, se dojamemo kot… ta in ta,… pripadajoč družbi. Naše pretekle izkušnje so podlaga za naša čustvena dojemanja sveta in energetsko se ujamemo z ljudmi, ki imajo podobne izkušnje, podobna dojemanja sveta. Lahko bi rekli, da si delimo enako ali vsaj podobno energijo. Najdemo partnerja, zgradimo kariero, skrbimo za zunanjo podobo, vse zato, ker se uveljavljamo v družbi.

Zunanje potrditve nam dajejo občutek vrednosti. S pomočjo teh se dojemamo. Zunanja potrditev nam daje notranjo veljavo. In postanemo na nek način ujetniki teh potrditev. Potrebujemo jih, da lahko sebe dojemamo v kontekstu,…

Potem pa pridemo v srednja leta in naš notranji glas, ki sprašuje: kdo si? kam greš? kaj je po smrti? kaj je tvoj namen?,… je vedno glasnejši in tudi zunanji dejavniki, ki so bili vsakodnevna potrditev niso več dovolj. Potem iščemo dlje in globje,… kupimo motor, najdemo novega partnerja, novo službo,… vse zato, da bi bil zunanji stimulans glesnejši in močnejši in bi utišal notranje spraševanje. Temu potem pravimo ‘kriza srednjih let’. Ampak kmalu ugotovimo, da ta zunanji glas ne more biti močnejši od notranjega.

Kdo sploh res sem? Kaj sem, če umaknem vse zunanje dejavnike? Sploh vem kaj sem, če snamem vse zunanje? Kaj sem brez izgleda, brez kariere, brez družinskih članov? Brez prijateljev, brez hiše, avta, športa,….? Kaj sem sama po sebi?

Potem pa naenkrat želimo res spoznati sebe. Tisto bistvo, brez vseh zunanjih dejavnikov. Ker potem, ko gremo iz tega sveta, ospade vse. Odpade denar, vpliv, slava, izgled…. in kaj ostane? Recimo da si v družbi edina, ki bi želela najti tisto esenco in jo nekako vidiš. Odpadejo vse tvoje zunanje potrditve, energetske spone, ki te vlečejo k družbi, ki si jo imela prav zato, ker ste si delili isto energijo. Svoje izkušnje odpneš od čustvenih spon in ostane le čista izkušnja… seveda se spremeniš. To opazi toja družba in te označi kot čudno. Ker tista čutvena, sorodna veljava te ne veže več. Družba te pošlje na zdravljenje, ker takšna pač ne sodiš v to isto družbo. Predpišejo ti tablete, ki tvoje zavedanje, tvojo zvedavost in zanimanje za svoje bistvo, zatrejo in postaneš zopet odvisna od zunanjih dejavnikov. Družba okoli tebe je zadovoljna, potrdi svojo eksistenco, ko ugotovi, da nisi bila ‘normalna’,…

Ostaneš sama in ostaneš ista kot si bila, z vsemi svojimi težavami in sponami, ki te vlečejo nazaj v iste vzorce in iste napake, ki te želijo nekaj naučiti. Naenkrat se spraševanja končajo in pristaneš nazaj v svojem okolju, zlita z okolico in slediš družbi, z enakimi težavami in potrebo po zunanji portditvi… Oni so zadovoljni, ker so zunanji dejavniki potrdili, da tudi njihovo spraševanje po identiteti brez zunanjih dejavnikov ni potrebno in ni legitimno.

Ti je znano? Ta občutek? Kolikokrat si s prijateljicami sedela in tarnala nad kalorijami, nad počutjem, nad tistim celulitom in maščobo, ki se nabira na x mestih na tvojem telesu. Skupaj ste čutile energetsko povezanost in pripadnost v kateri ste našle neke vrste zadovoljstvo. Skupaj ugotavljate, kako težko je ne naročiti sladoled ali pojesti čokolado zvečer in kako se počutite, ko imate slabo vest po takšnem dejanju. Zakaj ste odvisne od sladkorja? Ampak…. ali ste res odvisne od sladkorja ali od slabe vesti, ki pride po tem? Ali morda od odobravanja vaših prijateljic, ki vas res razumejo! Ki vam kimajo in vam dajejo občutek, da nekam in nekomu pripadate.

Potem se najde tista prijateljica, ki to družbeno homeostazo uniči. Tista ena, ki ji čokolada ali pa slaba vest ali pa vaše odobravanje ne pomeni več toliko kot zdravje in lepo telo. Ona izgubi kilograme in se reši spon odvisnosti od zunanjih dejavnikov sprejetja. Ona sprejme sama sebe in izstopi iz začaranega kroga. Zdaj žal ne more več pripadati vaši družbi, ker vas ne družijo več iste težave. Zdaj imate še bolj slabo vest, ker je ona lahko naredila nekaj, kar si želite tudi ve, vendar je zunanja moč in želja po pripadnosti toliko močnejša.

Vidiš, kam pelje moja zgodba? Se najdeš v njej? Se sprašuješ ali si odvisna od sladkorja ali od tistega občutka, ki sledi temu? Si morda lahko odvisna celo od negativnih čustev? Zakaj? Ker si se že v otroštvu naučila, da si potem bolj sprejeta?

Tu imaš odgovor na tisočkrat zastavljeno vprašanje, ko delam coaching… zakaj moram delati na svojem sprejemanju? Se vprašati kdo sploh sem? Zakaj delam nekatere stvari, ki so slabe zame in kako lahko to spremenim?

To delamo drage moje. Prav zato nobena dieta sama po sebi ne deluje, če se ne spremeniš. Če ne spoznaš svojih slabih plati, svojih vzorcev, ki te znova in znova peljejo nazaj v stare navade, jih sprejmeš in zamenjaš za bolj zdrave. Večinoma moramo v življenju pasti prav na dno, doživeti res slabe stvari in se od tam dvigniti. Ampak zakaj? Zakaj ne bi danes spremenila način svojega razmišljanja o sebi? Se sprejela in vpeljala zdrave vzorce?

Zakaj ne bi ti začela sprememb v svoji družbi in pokazala, da se da premagati stare navade in postati nov človek tudi v srednjih letih. Nikoli ni prepozno. In ne boj se… ne boš ostala sama. Našla boš novo družbo, takšno, ki se dviga in spodbuja, takšno, ki pozdravlja pozitivne spremembe in ti pomaga postati še boljši človek, ker se enake energije med seboj ujamejo in morda boš pomagala tudi kakšni prijateljici, s katero zdaj tarnata in iščeta izhod iz situacije, ki vama ni všeč, da najde novo pot, kjer ne bo potrebovala sotrpink ampak spodbude in navdihe.

Kot rečeno, sem to pot prehodila s toliko ljudmi, da vem na kaj se osredotočiti in kaj vprašati. Saj veš, da sem doštudirala teologijo kajne? 🙂 Da je filozofija moja strast in da je odkrivanje vzrokov, ki izhajajo tudi iz kvantne fizike moja obsedenost. Vse to sem v nekaj letih dela z ljudmi, združila in odkrila osnovne principe, ki veljajo za vse ljudi, brez izjeme. Če te zanima več, se prijavi na coaching. Je drag? Sploh ne. Tisti, ki so z mano prehodili to enomesečno pot so mi rekli, da bi plačali 100-kratno ceno, če bi vedeli, kaj jih čaka. Življenje je samo eno in samo enkrat imaš možnost popolnoma spremeniti navade in življenje tako, da ti bo služilo. Moraš pa biti pripravljena. Ne bo lahko, vendar je lažje, če se na to pot podaš z nekom, ki jo je že neštetokrat prehodil.

Klikni tu in se prijavi na brezplačni posvet, da ugotoviva, če sva si kompatibilni 🙂