Vlaknine, stročnice in napenjanje

Danes bi rada delila s tabo nekaj, kar je sestavni del coachinga 1 na 1; ker je to način, kako vrsto hrane, ki je bila potrjena, kot dobra za zdravje (z mnogimi raziskavami), in se imenuje STROČNICE, spraviti v tvoj jedilnik ne da bi poletel/a v zrak kot balon po obroku.

Najprej naj poudarim, da napenjanje NI NEVARNO in ni stanje BOLEZNI ali NETOLERACE! Napenjanje pomeni, da tvoje telo ni (več) navajeno na količino vlaknin, ki si jih pojedel/a v obroku. Seveda pa ločimo resnično netoleranco, oz. alergijo na določeno hrano, ko se ti lahko pojavi koprivnica ali pa hujše oblike reakcije na hrano. V tem primeru navajanja na določen tip prehrane ne moreš uvajat, pač pa se jo moraš izogobat.

Stročnice so polne vlaknin in to je dejstvo. Dejstvo pa je tudi to, da so za marsikoga nesprejemljive, ker napenjajo in so zato lahko moteče. Zakaj napenjajo? Če stročnice ne uporabljaš redno, potem so mikrobi, ki jih radi jedo odšli in bodo stročnice v trebuhu fermentirale in ostale le vlaknine; neuporabljene. Tako, kot smo pač mislili nekdaj, ko se je govorilo, da so vlaknine nekaj, kar gre nespremenjeno skozi prebavni sistem, ker jih človek ne more prebavit, ker nima teh encimov. No, človek res ne; imajo pa te encime mali mikrobi, ki jih lahko vzgojiš. Kako? to je prvi izmed namigov, ki ti jih predstavim.

  1. začni POČASI. Če dolgo nisi jedel/a stročnic, potem začni postopoma, ker te bo skraj gotovo napenjalo. Tvoja prebava ni pripravljena na velike količine vlaknin, oz. hrane, ki v prebavnem sistemu rada zafermentira. In verjetno tudi nimaš veliko mikrobov v svojem črevesju, ki bi jim ponudil/a hrano, zato začni z majhnimi količinami in svoje telo privadi nazaj na tovrstno hrano. Začni dobesedno z žličko, pusti kak dan in potem dve,… nadaljuj počasi, dokler ne prideš na količino, ki jo želiš pojesti v obroku
  2. stročnice vedno NAMAKAJ in SPLAKUJ, ker s tem pomagaš zmanjšati fermentacijo v prebavnem sistemu
  3. dobro jih SKUHAJ. Tako ali tako vemo, da surove stročnice niso dobre; pravzaprav so nezdrave, ampak nikoli jih ne kuhaj ‘na zob’. Kuhaj jih do mehkega. S tem namreč tudi zmanjšaš nadaljno fermentacijo v svojem trebuhu
  4. za začetek raje poskusi že fermentirane verzije, kot sta TOFU in TEMPEH iz soje ali pa HUMUS iz čičerike. Te namreč napenjajo mnogo manj. S tem pa še vedno vzgajaš mikrobe, ki bodo potem z veseljem pomalicali tudi fižol, bob, lečo in ostale stročnice
  5. če se ti kljub vsem tem korakom ne uspe prebit skozi čas po obroku brez zoprnij v trebuhu, pa ti priporočam, da svojim mikrobom pomagas z encimi sam/a in sicer so najboljši GALACTOSIDASE, ki jih uporabljajo tudi mikrobi, ki jih želiš vzgojiti. To je res zadnja rešilna bilka, ki ti lahko pomaga na poti k boljšemu prehranjevalnemu režimu.

Ta postopek je dober tudi za druge vrste hrane, ki ima ogromno vlaknin. Vlaknine namreč niso slabe in ni potrebe it na t.i. ‘low fodmap’ način prehranjevanja, kjer permanentno odstranimo vlaknine. To je namreč izjemno slabo za zdravje, kot že veva kajne? Uporabi dnevnik, vanj si piši koliko, kdaj in katero hrano si zaužil/a in se poslušaj. Poslušaj telo. Verjemi, še tako trmastemu telesu smo pomagali do pestre prehrane, četudi zelo počasi, z zapisovanjem ampak na dolgi rok je to edini način, da ohranjaš zdravje.

Če se ti zdi, da sam/a tega ne zmoreš, pa sem tu jaz. Pomagam ti uvesti tvoje telo v zdravo, vlaknin polno prehrano prek posebnih korakov, ki sem jih v nekaj letih dela naštudirala in do seda vsakega pripeljala do željenih ciljev.

Najdeš me NA TEJ POVEZAVI, v brezplačnem coaching klicu, kjer ti razložim več 🙂