Zakaj ne moreš shujšat? Najnovejša znanost pravi zato...

Draga moja, nehaj že hujšat in svoje telo spravljat v konstanten stres! Ne primerjaj se z moškimi!

Zadnjih nekaj let je znanost napredovala do te mere, da na vseh področjih ugotavljajo specifiko ženskega telesa, ciklusa in drugačnega odziva na prehranjevalne protokole. Do predkratkim so delali teste le na zdravih, belih, mladih moških. Že med njimi so neverjetne razlike (genetika in epigenetika, oz. način življenja), kaj šele med nami. To je popolnoma drug svet. Žensko telo je narejeno za prokreiranje in na vsak stres naše telo odgovori s hormonskim odzivom. V stanju stresa se seveda ne moreš prokreirat, zato se hormoni ne izločajo tako, kot v stanju ugodja. Telo je pripravljeno na ‘beg’ in gre v ‘fight and flight’ sistem in odreagira drugače, kot bi si želela. Kaj to pomeni?

Ti treniraš kot zmešana in ješ res malo. Tvoje telo to zazna kot nevarnost – stres. Izloči se hormon, imenovan kortizol. Če ta cel dan ‘bezlja’ po telesu, vpliva na manjše izločanje hormona melatonina, ki vpliva na miren spanec, kar pomeni da spiš manj in si še bolj pod stresom. Poled vsega stresa, ki ga prinaša življenje nasploh (služba, otroci,…), se telo zdaj bori še z nenadnim pomanjkanjem. Telo ne ve, da bi ti želela pred poletjem zlest v manjšo številko kopalk. Njemu je poslan signal, da se pripravljaš  na intenziven beg pred nevarnostjo (medvedom, levom,…) in se na to stanje pripravi. Presnova se upočasni in s tem tudi poraba kalorij. Namesto da bi porabljala več kalorij, jih sedaj porabljaš manj, ob tem da ješ manj in treniraš več. Telo je pametno in te želi obvarovati pred očitno nevarnostjo, morda celo smrtonosno lakoto, ipd… Konstanten stres vodi v debelost, bolezni,…

Zdaj vidiš, kaj narediš, ko telo naenkrat vržeš v takšno stanje? Ko bo tvoja vnema minila in se boš vrnila v normalno stanje hranjenja, bo telo počrpalo manj kalorij in se hranilo za morebitno naslednjo nevarnost. Kot sem omenila, je telo pametno in te hoče obvarovati.

Ženske dostikrat delamo to napako. Nenadoma se vržemo na rigorozno dieto, z ogromno treniranja in telo šokiramo tako, da ne zmore. Potem opaziš, da si izgubila menstruacijo, ker je telesu zadnja briga prokreiranje in skrbi za osnovno preživetje. To ga spravlja v stres, ki vpliva na tvoje mentalno zdravje in to je spet dodaten stres in si v začaranem krogu. Lakota na nikogar ne vpliva dobro. To je dejstvo.

Kaj torej narediti, ko se odločiš, da je potrebno spremeniti način življenja?

Naredi to pametno. Telo najprej nahrani. Dodaj mu sestavine, ki mu primanjkujejo. Pokaži mu, da ni nevarnosti, da boš preskrbela vse sestavine, da se celice nahranijo in mu ne bo hudega. Dodaj zelenjavo in sadje, stročnice in polnozrnata žita. Preskrbi ga z zadostno količino vode in treniraj po pameti. Najprej aktiviraj mišice, če dolgo niso delale, potem pa počasi dodajaj težo. Če boš imela na krožniku ogromno zelenjave, bo manj prostora za sladice, predelano hrano in živalske izdelke. Rastlinska hrana je namreč polna vlaknin, zato boš bolj sita z manj kalorijami. Telo bo ugotovilo, da dobi vse, kar potrebuje in se bo odzvalo s pospešenim metabolizmom. Odvrglo bo tisto, kar ne potrebuje in to je maščoba. Namesto v stresni krč, bo telo prešlo v način pospešene porabe kalorij, hkrati pa bo imelo vse, kar potrebuje, da cveti. Lasje in koža bodo zdravi, tvoje mentalno zdravje bo boljše. Najbolje pa je, da boš na ta način hranila tiste mikrobe, ki ti pomagajo k vitkosti. V našem telesu je namreč okoli 2kg mikrobov, ki z nami živijo v sožitju. Znanstveniki so ugotovili, da imajo vitki ljudje posebne mikrobe, ki se hranijo z vlakninami (te pa dobimo le iz nepredelane, rastlinske hrane). Od mikrobov je torej odvisno, kako se boš počutila, koliko kalorij boš počrpala iz hrane, katere bolezni (ki so gensko pogojene) se bodo razvile,… zato poskrbi, da boš hranila svoj mikrobiom s pravo hrano in s tem pomagala sebi na najbolj enostaven možen način, do dobrega počutja. Idealna postava pa bo sledila. Verjemi. To sem videla tolikokrat, da lahko z gotovostjo trdim, da drži. Z lakoto se ne pride daleč. Do prve bolezni pa zagotovo,…

Prav zato sem pripravila tako enostaven program – spletni seminar Protokol Nutricizem za Hiter Metabolizem, do katerega prideš z enim klikom, dostop do seminarja pa imaš do konca življenja. Znova in znova lahko poslušaš in downloadaš nakupovalni seznam in plan. Zraven pa ti pripada še coaching klic, ki ga lahko izkoristiš kadarkoli. Prej, med ali potem in me vprašaš karkoli. Začni imeti rada svoje telo in nehaj hujšat. Življenje s prehranjevalno konstanto, kjer ti telo vrača ljubezen z zdravjem in lepim izgledom je samo en klik stran.