Katera dieta je najbolj učinkovita? Kaj pravi znanost?

Se kdaj vprašaš, katera je res učinkovita dieta? Saj veš… med poplavami različnih diet. Katera je tista, ki ima res največjo dolgoročno uspešnost?

Veliko časa sem posvetila raziskavam na področju diet in verjetno te zanima, katera dieta je tista prava dieta. Sploh zdaj, ko se približujemo poletju in je hujšanje glavna tema.

Raziskave, ki sem jih pregledovala so primerjale keto, manj mastno, manj oh, več oh, manj mesa, vegetarijanske, veganske, raw, paleo,… skratka vseh vrst diete in njihovo primerjavo, učinkovitost. Želela sem videti, katera je najbolj uspešna.

Ampak preden ti podam odgovor, kaj sem ugotovila, naj razložim zakaj sploh hodimo na diete in zakaj 100 let nazaj nihče ni bil na dieti.

Skozi tisočletja se je naše telo prilagajalo naravnim pojavom in bivanju v svetu, ki ni ponujalo take stabilnosti, kot jo danes. Obstajala so obdobja obilja in obdobja lakote. Telo se je torej moralo obvarovati pred slednjim. Pred obdobjem lakote. To pa je storilo tako, da je hrano, ki jo je bilo v obdobju obilja več, začelo shranjevati na telesu, v obliki maščobe. Če pomisliš je to pravzaprav brilijantna ideja in telo je hranilo vso odvečno količino hrane, v obliki maščobe za dni, ko hrane ni bilo. To so lahko bili dnevi, tedni, meseci… Telo pravzaprav dela v tvoje dobro. Ni tvoj sovražnik ampak te želi obvarovati, da ne bi umrla od lakote.

Danes je telo torej prilagojeno svetu, ki še vedno pozna lakoto, ampak žal imamo v zadnjih 50 letih le še obdobja obilja. Telo pa še vedno shranjuje zaloge za obdobje, ko bo pomanjkanje. Ne ve namreč, da to obdobje ne bo prišlo. Hrana je namreč na dosegu roke 24/7 in telo dela zaloge, brez možnosti, da bi jih porabilo. Žal se zadnjemu trendu konstantnega obilja še ni prilagodilo.

Ko greš torej na dieto, je tvoje telo v stresu. Prepričano je namreč, da je prišlo obdobje pomanjkanja in ves čas je v pripravljenosti, da bo hrano, ki jo zaužiješ shranilo za obdobje, ko je ne bo. Telo se bo ves čas trudilo, da shrani čim-večjo količino zalog. Ni zadovoljno, ko ni zalog. Želi si nazaj v tisto stanje, ko je imelo obilje in še določeno količino zalog, na katero je navajeno. Ja, prav si slišala, dalj ko imaš določeno zalogo maščobe, bolj navajeno je nanjo tvoje telo in prej bo hotelo nazaj na tisto stanje. Ne le to. Naslednjič, ko pride obilje, se bo tvoje telo trudilo shranit še več maščobe. Še bolj učinkovito bo postalo, še bolj te bo varovalo pred mogočo lakoto…

Zdaj ti lahko dam odgovor na vprašanje: Katera dieta je prava dieta?

Edina prava dieta je tista dieta, ki jo lahko vzdržuješ celo življenje. Ja, prav si slišala. Vse 6 tedenske diete delujejo. Ampak samo 6 tednov. Kasneje se vse razblini in ko greš nazaj na star režim prehranjevanja, bo telo hitro naložilo nazaj tisto, kar mu je manjkalo. Pa verjetno še kakšno kilco več, ker je bilo res v stresu, ko mu vzameš tisto, kar je tako skrbno nabiralo ‘za zimo’. Tvoje telo te torej ščiti. Želi ti pomagati. Ne želi da stradaš. Vendar pa ne ve, da v današnjem svetu pravzaprav ne moreš umreti od lahkote in da je tisto kar dela v nasprotju s tvojimi željami. In zato bo edina učinkovita dieta – tvoj stalen način prehranjevanja, ki bo telesu sporočalo, da je hrane dovolj, ne preveč in ne premalo. Dieta, ki se ji reče način življenja.

Zdaj veva, zakaj se vsakič naslednjič še bolj zrediš, ko končaš dieto. Rešitev torej niso kratkotrajne diete ampak dieta, ki je način življenja in jo lahko vzdržuješ do konca življenja in v njej dejansko uživaš.

Sem ti že povedala, da sama nisem nikoli lačna? Ampak res nikoli in moje telo vzdržuje konstanto ves čas. Če grem na dopust in je hrane, ki je nisem vajena preveč, se kar hitro postavi nazaj v prvotno stanje, ko pridem domov in začnem jesti kot vsak dan. Moje telo ve, da bo hrana prišla, ve kdaj v dnevu bo hrana prišla in ve, da mu bo dala vse, kar potrebuje, da bo zdravo in da bo imelo dovolj energije. Ne šokiram ga z dietami. Ne spravljam ga v stres ampak mu konstantno zagotavljam vse potrebne materijale, da lahko normalno deluje.

Kakšna je torej dieta, ki jo je možno vzdrževati?

  • Tista, ki je primerna tvojemu življenjskemu slogu – predvsem času (to na coachingu 1 na 1 ugotoviva skupaj)
  • Tista, ki ti daje energijo in skrbi za dobro počutje
  • Tista, ki pomaga telesu razumeti, da ni pomanjkanja in ni obilja. Da živimo v zlati sredini
  • Tista, ki zagotavlja dovolj mikro in makro hranil
  • Tista, ki jo lahko vzdržuješ celo življenje
  • Tista, ki tvoje telo ne spravlja v stres
  • Tista, ki vsebuje hrano, ki jo imaš rada in ki telesu omogoča vsa ‘orodja’ za normalno delovanje
  • Tista, ki vsebuje čim manj predelanih živil in čim več sadja, zelenjave, stročnic,… skratka hrane v prvotni obliki
  • Tista, ki je primerna za TVOJE telo
  • Pestra hrana, ki hrani tvoj mikrobiom in vpliva tudi na dobro psihično počutje

Kako pa se naučiš najti tvojo idealno dieto? Lahko ti pomagam. Ponujam ti dva načina. Prvi je v obliki enostavnega spletnega seminarja, ki te pripelje do tega, da sama najdeš idealno hrano zase. Trenutno je skoraj polovico ceneje, do konca aprila, ker si želim, da čim večjemu številu ljudi pomagam najti idealen način prehranjevanja. Dobiš ga za samo 48€. Izkoristi! Ko ga kupiš, je tvoj za vedno. Poleg seminarja, pa ti pripada še enourni coaching klic, v vrednosti 60€, brezplačno. To je res dobra ponudba, zato jo izkoristi.

Drugi pa je bolj poglobljen. Štiri tedne ti pomagam vsak dan, poiskati hrano, ki bo delala s tabo in zate. Skupaj najdeva idealno dieto, ki bo TEBI pomagala, da ne boš več na stresnih dietah. Mnogim sem pomagala, da so končno nehali z dietami za vedno; našli svoj način prehranjevanja in končno čas posvetili drugim, bolj pomembnim stvarem v življenju.