Meditacija in 'self-care'

Te zadnje mesece se posvečam skrivnosti človeških možganov in neverjetni moči misli. Kaj vse kot človek zmorem, s pomočjo svoje misli, meditacije, manifestiranja in ostalih ‘spiritualnih’ skrivnosti, ki to niso več samo to, ker jih znanost vedno bolj raziskuje in potrjuje.

Od tega, da je s pomočjo meditacije in manifestacije ženski – po odstranitvi ščitnice zrasla nova, do tega, da je v Ohiu raziskava pokazala, da skupina zajčkov, ki jo je hranil tehnik s hrano, ki je vsebovala veliko holesterola, vendar jih je ob hranjenju božal in ljubkoval, ni imela veliko holesterola v krvi, ker je njihovo telo zaradi ljubkovanja, konvertiralo holesterol po popolnoma drugih metabolnih poteh. Sploh nam še ni popolnoma jasno, kako naši možgani in naša naravnanost vpliva na vse naše telo. Vemo pa, da so vsi ljudje v tako imenovanih modrih conah, kjer je največ živečih 100 letnikov, srečni in skrbijo tudi za svoje možgane, za svojo srečo in zadovoljstvo. Da prakticirajo self-care ali skrb zase.

Če dobro pomislim, je logično, da vsaka misel vpliva na vse celice v telesu, saj je misel produkt možganov, ki so del telesa. Zato je nujno potrebno poskrbeti za svoje zadovoljstvo, svojo srečo. S tem bodo tudi misli pozitivne in bodo pozitivno vplivale na naše celice v telesu.

Če te danes vprašam dve vprašanji, ki jih moraš odgovoriti v nekaj minutah… si jih sposobna?

 1. Kaj je smisel tvojega življenja?
 2. Za kaj bi bila danes pripravljena umreti?

Mnogi ne znajo odgovoriti na ti dve vprašanji in del problema je tudi v tem, da zaradi nerazumevanja življenjskega smisla, ne najdejo miru in sreče. Poiščeš se lahko le v srečanju s sabo. Naš način življenja nam odreka čas iskanja sebe. Ves čas smo v stanju, ko nas motijo – telefoni, TV,… včasih si tudi ne upamo srečat se s sabo. Ko meditiraš, ne delaš nič. Učiš se misliti nič in se skoncentrirati samo na tu in zdaj, saj vse kar imamo je trenutni čas. Preteklosti ni več, prihodnosti pa morda tudi nikoli ne bo. Ko si tu in zdaj, si lahko ti. Vse ostalo je iluzija.

Deepak Chopra pravi, da je 5 iluzij, ki povzročajo trpljenje in pre-resnost (skrivnost dobrega počutja je v igrivosti):

 • PREDVIDEVANJA – svet je nepredvidljiv
 • KONTROLIRANJE – in se ga ne da kontrolirat
 • IDENTITETA je samo kopica preteklih izkušenj posameznika, z zunanjo pojavo
 • ČAS je iluzija. Obstaja samo ZDAJ. Vse ostalo je iluzija

Skrivnost je v sprejemanju dogodkov; želja po kontroliranju sebe in drugih vodi v spore, ločitve, vojne,…. Kdo sem? Samo zavedanje samega sebe zares obstaja; čas pa je sploh iluzija. Preteklost je le spomin, prihodnost ni zagotovljena. Samo TU in ZDAJ je resnično in obstaja. Z meditacijo sprejmemo samo sedanji čas. 

Nekaj namigov, kako do miru in sreče, po katerih vsi tako hrepenimo:

 • HVALEŽNOST – vsako jutro, ko se zbudiš, najdi nekaj, za kar si hvaležna. Tako svoje možgane naravnaš na pozitiven način razmišljanja čez cel dan.
 • MEDITACIJA – downloaj si app ali pa sama začni z nekaj minutno meditacijo. Lahko je le osredotočanje na dihanje. Ko bo nekaj minut postalo prekratkih (kar garantiram, da sčasoma BO, te minute podaljšuj)
 • DIHAJ – ko se znajdeš v stresni situaciji, lahko opaziš, da je tvoje dihanje plitvo in padeš v začaran krog, iz katerega težko zlezeš. Takrat naredi nekaj globokih vdihov. Izdihi naj bodo daljši, saj ti umirjajo živčni sistem
 • ČAS ZASE – vsak dan si vzami nekaj časa samo zase. Za nekaj, kar te veseli. Samo zadovoljna žena in mama, prijateljica, sodelavka,… je lahko dobra žena in mama, prijateljica, sodelavka,…. To je lahko branje knjige, SPA čas, aromatična kopel, družabne igre z otroci, barvanje pobarvanke, ples s partnerjem… nekaj kar te sprosti in vsak dan naredi smiseln
 • ČAS ZA PRIJATELJE – druži se! Najdi čas za kavo, kino, pogovor,… karkoli s prijatelji. To je super self-care čas, saj se izloča oxitocin – hormon sreče
 • GIBAJ SE – gibanje ni dobro le za telo, pač pa tudi za možgane. To je znanstveno dokazano in neizpodbitno. Nove sinaptične povezave se tvorijo tudi ob mišični kontrakciji.

Zdaj sem ti naštela nekaj res dobrih idej, kako izboljšaš svoje življenje. S tem pa izboljšaš tudi spanje in boljšo absorpcijo mikrohranil. WIN WIN situacija. 🙂

Lahko te držim za roko in najdeva prostor za vse to v tvojem življenju skupaj. Če te zanima še kaj več, pa sem se odločila, da si vzamem čas za brezplačen coaching klic, kjer odgovorim na vsa tvoja morebitna vprašanja in ti pomagam na poti k najboljši verziji sebe.