Ne primerjaj se z nikomer!

Ne primerjaj se z nikomer!

Nikoli, res nikoli se ne primerjaj z drugimi. Ne primerjaj svojega telesa, svojega dela, svojega partnerja in družine z nikomer!

Primerjanje z drugimi vodi v dualnost. V željo po nečem, kar nisi. In če nisi ti, potem nisi avtentična in ne moreš živet v polnosti. Želiš si persone, ki ni TI. Nečesa, kar ni v sozvočju s tabo.

Končno je na površje prišla moja filozofska persona. Tisti del mene, ki ga še ne poznaš. 🙂

A zakaj govorim o tem, če sem nutricistka? Dejstvo je, da sem ugotovila, da je uspešnost česarkoli se lotiš – pa naj bo to prehrana – hujšanje, telovadba, zdravo življenje, odvisno predvsem od tvoje naravnanosti. Ne moreš spemeniti svoje življenje, če nisi avtentična s tistim kar si; ne moreš pa biti 100% avtentična, če si želiš nekaj, kar vidiš na drugem.

Kako vem? Ker sem to počela sama leta in leta in se spraševala, zakaj sem nesrečna. Zakaj ne dosežem tistega, kar tako zelo iščem. Zakaj se ne najdem. Na faksu sem pet let študirala filozofske tekste in nisem povezala tistega, kar prav vsi filozofi poudarjajo že od Descartesa naprej. Svet v nas je popoln, ko sprejmemo svoj dober in slab del, svoje dobre in slabe dni, svoj pozitiven in negativen pogled na svet. Skratka nihče od nas ni 100% popoln (tudi če na Instagramu tako izgleda) in nihče ni 100% slab. V vseh nas je nekaj dobrega in nekaj slabega. In če ne verjameš – pomisli – tvoja stara mama ti je verjetno govorila, da moraš biti samo dobra in nikoli slaba, potem pa se je obrnila in nahrulila dedka kajne? Če dobro pomisliš, rahlo hinavsko a ne?

To, da nas učijo, da moramo biti samo dobri, samo lepi, samo pozitivni, samo dobrotljivi,… je laž in način kako nas držati v stanju nezadovoljstva s sabo, ker te perfekcije, h iskanju katere smo nagnjene predvsem ženske, NI! Zato se ne primerjaj z drugimi. Niti z njihovimi telesi. Vsak ima pozitivne in negativne lastnosti. Vsak ima nekaj dobrega in nekaj slabega na in v sebi. Če ne verjameš – naj ti zaupam, da je imela tako popularna Merlin Monroe na svojem telesu napako, ki jo je vedno skrivala. Na nogah je namreč imela 12 prstov. Če ne sprejmeš dober in slab del sebe, se zanikaš v polnosti. Ne moreš se imeti rada, ker je ljubezen lahko samo sprejetje obojega – dobrega in slabega dela sebe. Prav tako pri sočloveku. Začetna zaljubljanost zamegli slabe lastnosti, za kar je poskrbela narava, da se prokreiramo. Kasneje pa te lastnosti postanejo vidne in jasne. Zaljubljenost preide v ljubezen. Prav isti odnos je odnos do sebe. Imeti rad sebe pomeni, da sprejmeš vse. Tudi tiste dve odvečni kili, ki se nabirata okoli trebuha. Ne pomeni, da stanja ni potrebno spremeniti, če si tega želiš, ampak zavedaj se, da bodo tudi po tem ostale napakice na telesu in če se že danes v popolnosti ne sprejmeš takšna, kot si, se ne boš niti takrat, ko boš videla ‘six pack’. Dejstvo je, da če se boš imela res rada, boš zase lepše skrbela in se manj ‘kaznovala’. Za ljudi, ki jih imamo radi namreč lepo skrbimo kajne? 😉  In ker se boš imela rada, boš to oddajala s svojo pojavo in tudi drugim dajala signal, da si vredna ljubezni in sprejetja sebe v popolnosti; z vsemi napakami, ki so lahko zanimive lastnosti in te naredijo posebno.

Povedati želim, da nihče ni popoln in ko nekdo na hladilnik prilepi fotografijo telesa nekoga drugega, se odreče popolnosti sebe. Če si želiš shujšati in izgledati kot nekdo drug, izgubiš identiteto. Nekoga drugega postaviš na pedestal. Velikokrat je telo, ki si ga želimo tako drugačno, da ga s svojo postavo ne moremo doseči in ko se tega zavemo, smo še bolj nesrečni in še prej opustimo delo na sebi, ker se zdijo cilji nedosegljivi.

Če si mamica, potem ne moreš imeti telesa, kot ga ima 16 letnica v reviji, ki jo gledaš. Tvoje telo je šlo čez proces ustvarjanja življenja in pustilo znamenja, ki to kažejo – kot tattoo, na katerega si lahko ponosna. Lahko pa postaneš močna in najboljša verzija sebe.

Primerjaj se samo s sabo. Napiši si kakšne spremembe želiš. Natančno določi spremembe in časovni okvir in napiši, kakšna dejanja lahko narediš danes, da boš korak bližje svojemu cilju. Poišči svoje vrednote in si življenje postavi tako, da boš našla svojo najboljšo verzijo.

Takšno telo si dobila zato, ker lahko z njim izpolniš tisto, zaradi česar si na svetu. Vse je z namenom. Tvoja naloga pa je, da s tem podarjenim telesom delaš najbolje, kot se da. Da skrbiš zanj tako, kot skrbiš za svoj avto, stanovanje,… za vse, kar ti je dano v hrambo ali upravljanje. Ker je telo le eno in ko ni več funkcionalno, je tudi vse ostalo na tem svetu končano.

Moje delo kot coach je tudi to, da ti pomagam najti avtentično sebe. Ker sem se sama toliko let obremenjevala z iluzijo o tem, kakšna naj bi bila. Nisem vedela, da sem točno takšna, kot bi morala bit v tistem trenutku in da je vse kar moram naredit le to, da se sprejmem kot sem in skrbim za telo, ki mi je bilo podarjeno – popolnoma zastonj. Da skrbim zanj, kot da sem zanj plačala milijon €. Ker potem bi verjetno bolj skrbela zanj in ga redno ‘servisirala’. Skrbela bi, da vanj ne točim dizla, če vem, da dela na bencin. Bila bi ponosna nanj, ker me pripelje od točke A do točke B in skrbi za to, da lahko brez ovir potujem čez življenje. Bodi zaljubljena vase. Vse kar se je zgodilo je ok in tudi če je tvoje telo na robu zmogljivosti, je vse ok. Zdaj si spoznala, da te potrebuje in lahko narediš zanj vse, kar lahko, da se boš lahko še naprej neomejeno sprehajala čez vse življenjske dogodke, ki te še čakajo. Vsak dan se mu zahvali. Vsaki celici v telesu, ki te že toliko let uboga in nosi, kamor želiš.

Če se imaš rada, ne potrebuješ motivacije za telovadbo, zdravo hrano in self-care. To postane vrednota in k izpolnjevanju vrednot delujemo spontano, podzavestno. Kako veš, kaj so tvoje vrednote? Tvoje življenjske navade kažejo, kaj so tvoje vrednote. S posebnim vprašalnikom ti lahko pomagam do ugotovitve, kaj so TVOJE vrednote in kako narediti sebe in svoje telo za svojo vrednoto.

Če ne veš, kako bi začela; kako bi naredila prvi korak in bi se želela enkrat za vselej naučiti skrbeti za svoje telo, pusti, da ti pomagam. En mesec bom vsak dan s tabo in te bom za roko vodila skozi spremembe, ki veš, da jih potrebuješ. Klikni tukaj in se naroči na brezplačni posvet; če pa si res želiš pomagati, investirati vase, potem klikni tule in začneva zdaj. Začni skrbeti za svoje telo. Zasluži si. Zaslužiš si!