Beach body pred poletjem?

‘Beach bod’ bo vedno bolj hot tema, ko se bo razmahnila pomlad in vse več žensk in moških se bo odločalo za instant hujšanje, da bi v kopalke zlezli čim bolj samozavestni.

Socialna omrežja govorijo o tem, da se beach body dela že pozimi in da je pomlad že pozna. Starejši ko smo, slabše se koža krči in če že uspe izgubiti veliko kilogramov, se lahko zgodi da koža visi… najverjetneje pa se ob instant dietah ne izgubi maščobe, pač pa mišično maso, ki je ravno tisti ‘organ’, ki porablja kalorije in nas vzdržuje pri zdravju. Najpogostejša smrt v starejši dobi je namreč padec in zlom kosti.

Kaj torej narediti?

Tvoj cilj ne sme in ne more biti 14 dnevno počutje v kopalkah. Splošno počutje telesa se namreč odraža na telesu in starejši ko smo, bolj se poznajo instant hujšanja in yoyo diete. Cilj mora biti zdravje, vitalnost, dolgoživost in dobro počutje in postava sledi. To je dejstvo, ki je neizpodbitno. Telo je izjemno prilagodljivo in senzibilno. Hiter metabolizem pomeni, da se telo zelo hitro odziva na impulze, ki mu jih dajemo. Če torej veliko jemo, se bo zredilo (pripravljamo se na hude čase); če jemo manj, mora slediti in porabljati maščobne zaloge. Če jemo manj in treniramo, bo ohranjalo mišično maso in porabljalo maščobno tkivo. Ampak kaj pa ko jemo manj in telo kar ne dojame? Ne sledi impulzom? Kolikokrat opaziš, da dieta ne deluje? Da ješ manj in da kar ni rezultatov? Kaj je razlog?

Lahko jih je več:

  • Tvoj metabolizem je morda izjemno počasen in kompleksen prenos impulzov, preko hormonov in odziv celic,… je prekinjen. Prevedeno v enostaven jezik – celice nimajo vseh elementov, ki jim omogočajo pravilno funkcijo. Metabolizem je namreč beseda, ki opisuje vse spremembe v telesu
  • Hormonsko neravnovesje – po 40tem se lahko zgodi, da padec estrogena povzroči nabiranje maščobe okoli pasu, kjer se naravno hrani estrogen da bi tako telo ohranilo več tega esencialnega hormona, ki vpliva na prav vse funkcije v telesu
  • Premalo hrane – telo je že tako lačno mikrohranil in ravnovesja makrohranil, z dieto pa mu vzamemo še tisto malo, kar je dobilo iz hrane, ki si jo zaužila. Celice se borijo za materijale, ki bi jim omogočile nemoteno delovanje, hormoni začenejo dajati napačne signale in padeš v t.i. safety mode, kjer telo hrani prav vse, ker so prišli ‘hudi časi’ in pripravlja se še na hujše.
  • V tvojem črevesju prevladujejo mikrobi, ki vplivajo na hrambo maščob in te delajo ‘zamaščeno’. Saj že poznaš zgodbo z dvema miškama kajne? Kjer je ena dobila mikrobiom debelega brata dvojčka, druga pa suhega in prva se je zredila, druga pa ostala vitka.

Kaj lahko narediš?

Začni jesti! Ne, prav nič se ne hecam. Ironija je, da tvojemu telesu manjkajo osnovne sestavine, da bi lahko sledilo tvojim impulzom. Manjka mu hrana, ki bi hranila mikrobe, ki bodo podpirale vitkost in vitalnost. Ko bo telo pravilno nahranjeno, bodo tudi hormoni, ki signalizirajo možganom lakoto in sitost pričeli delovati normalno in ne bo več nekontroliranih napadov lakote.

Kaj pa je tisto, kar manjka tvojemu telesu? Tu pa je trik. Ne, noče burgerjev in pizz,… predelana hrana z vsemi dodatki zmede tvoje telo in le- to je še bolj sestradano. Enostavni ogljikovi hidrati so praktično sladkor in povzročijo naval sladkorja v krvi. Slinavka ne more izločiti toliko inzulina, da bi ves ta sladkor potegnila iz krvi v mišice in zaloge, kot je jetrni glikogen, nastane inzulinska odpornost in slinavka preneha izločat inzulin. Od tod cela kaskada dogodkov, ki lahko vodijo celo v diabetes. Vmes pa je seveda še kup procesov, ki vplivajo na tvojo težo.

Tvoje telo želi prave materijale, to pa so mikrohranila, ki jih dobi predvsem v nepredelani, rastlinski hrani. Največ jih je v temnolistnati zelenjavi, pa tudi ostali zelenjavi, sadju, stročnicah, polnozrnatih žitih,… Poudarek je namreč nepredelana hrana. Znanstveniki so namreč odkrili, da emulgatorji povzročijo, da tvoje telo iz iste količine hrane počrpa več kalorij, kot če ješ nepredelano hrano. Ne vemo namreč še kaj emulgatorji povzročajo telesu dolgoročno.

Kot coach, ki se opiram predvsem na znanost bi ti lahko dala naslednje napotke:

  • Tvoj cilj naj ne bo beach body, pač pa vitalnost, zdravje in sledila bo vitkost
  • Nehaj z dietami. Spremeni hrano. Ješ lahko neomejene količine zelenjave in zraven izgubljaš maščobo. Če ob tem še treniraš, obdržiš mišično maso in ohranjaš zdravje. Prijeten stranski učinek pa je idealna postava
  • Rada imej svoje telo. Ne kaznuj ga ampak mu daj tisto, kar tako zelo potrebuje. Vračalo ti bo v izobilju. Imela boš lepo izoblikovano postavo, lepe lase in kožo, pa še zdravje, kar je najpomembneje od vsega

Rada bi ti stala ob strani in ti pokazala pot. Ker vas je veliko, ki potrebuje vodenje, sem tu zate. Lahko te držim za roko in peljem čez prvi mesec. Klikni tu in se prijavi. Pokažem ti, kako po poti do cilja, ki je pravzaprav šele začetek. Posnela pa sem tudi vse vsebine in pripravila program, ki te nauči prav vsega, kar potrebuješ, da samostojno začneš spreminjat svoje telo. Ta protokol najdeš tule in vsebuje tudi konkretna navodila, recepte, nakupovalni seznam, celo recepte sladic (ja, prav si sišala), ki hranijo tvoje celice. Če pa nisi prepričana, kaj izmed ponujenega bi izbrala, me lahko pokličeš in to popolnoma brezplačno in me vprašaš karkoli želiš. Prijavi se tukaj, na brezplačni coaching klic. Vabljena.