Mi lahko mikrobi pomagajo do vitkosti?

Ta teden sem posvetila mikrobiomu in predno bi odgovorila na vprašanje, ki je zastavljeno v naslovu, bi rada razložila, kaj sploh je mikrobiom in zakaj se vedno več govori o njem v svetu znanstvenikov, zdravnikov, nutricistov,…

Mikrobiom sestavljajo mala bitja, kot so

  • virusi (edina neživa bitja med mikrobi, samo DNK),
  • bakterije (največkrat omenjen probiotik; in ja tudi e-coli ter salmonela sta stalno prisotna v tvojem črevesju – v majhnih količinah)
  • paraziti 
  • glive (kandida je idealen del simbioze, če pa se razraste, lahko poruši ravnovesje v telesu in povzroča težave)
  • arhee (najstarejša živa bitja na planetu, ki jih najdemo na dnu najglobljih delov morja, ledu na severnem in južnem tečaju in v vulkanih)

Simbioza v črevesju = zdravje, to pa je harmonija med vsemi naštetimi mikrobi in to je naš cilj. 

Mikrobi namreč vsebujejo encime, ki jih naše telo ne in ti lahko s pomočjo teh encimov predelujejo snovi ki so v hrani, ki jo uživamo. Ja, prav sklepaš – predvsem od njih je odvisno ali določeno hrano ‘prenašaš’ ali ti dela težave. Ker so oni tisti, ki nam pomagajo predelati hrano. Mi jih vzgajamo in sicer tako, da jih hranimo z njihovo najljubšo hrano in to so predvsem vlaknine.

Ampak pozor. Ne jedo vsi mikrobi vlaknin in ne producirajo vsi mikrobi elementov, ki bi bili ugodni za naše zdravje. Nekateri namreč (kot na primer e-coli ali salmonela), kot so na primer Bilophila wadsworthia, Alistipes putredinis in Bacteroides so ti, ki jih ne želimo veliko. Ugotovili so, da so ti mikrobi ‘odporni na žolč’. Kaj to pomeni? Žolč je tekočina, ki jo izločajo jetra, kot odgovor na uživanje maščob v hrani. Ti mikrobi predelujejo žolč in tvorijo tako imenovane sekundarne žolčne soli, ki so povezane z nekaterimi vrstami raka – črevesnim na primer in rakom na jetrih. Bilophila wadsworthia je mikrob, ki je povezan z mlečnimi izdelki. Ta mikrob poleg sekundarnih žolčnih soli tvori tudi vodikov sulfid, ki je vneten in je povezan z IBS ali sindromom razdražljivega črevesja. Ok, na splošno lahko povežemo te mikrobe z živalsko hrano. Ne pomeni, da je ne bi smeli jest, ampak pomeni, da jo je treba uživati v omejenih količinah, da se ne bi ti mikrobi razrastli, in bi se pojavila disbioza, ker kot sem že omenila, potrebujemo v črevesju simbiozo, oz. več tistih mikrobov, ki producirajo snovi, ki so za naše zdravje ugodne. To pa so na primer: Roseburia, Eubacterium rectale in Faecalibacterium prausnitzii. Ti mikrobi so povezani s tvorbo kratkoverižnih maščobnih kislin, kot so Acetat, butirat in propionat. To so protivnetne, kratkoverižne maščobne kisline, ki so povezane z dolgoživostjo in zdravjem. To so dejansko naše zvezde. In s čim se hranijo ti mikrobi? S hrano rastlinskega izvora, predvsem z vlakninami in polifenoli (molekulami, ki jih najdemo le v rastlinski hrani).

Ok, kaj lahko iz tega skupaj izluščiva?  Da je potrebno pojest več tistega, kar hrani mikrobe, ki producirajo zdravju ugodne postbiotike. To pa je predvsem hrana rastlinskega izvora – polnozrnata žita (ki imajo ogromno vlaknin), semena in oreščki, predvsem pa zelenjava in sadje. To naj sestavlja večina tvojega krožnika. Ostalo pa meso, ribe in mlečni izdelki (če jih potrebuješ ali se jim ne moreš odrečt).

Kot sem že večkrat omenila, so že v starem Egiptu določene bolezni zdravili s pomočjo t.i. fecal transplant-a ali presaditve mikrobioma. In ja, beseda pove točno to. Mikrobiom (po posebnem postopku očiščen blata) se presadi iz zdrave v bolno osebo, potem pa se hrani na novo pridobljen mikrobom, da se mikrobi, ki producirajo zdravju ugodne postbiotike, razrastejo.

Ta tema je tako zelo široka in zanimiva, da bi lahko napisala knjigo o tem, kako mikrobom izkoristiti in s pomočjo optimizacije mikrobioma doseči idealno težo in zdravje, dolgoživost, goste lase, sijočo kožo,…. če te ta tema zanima, potem bi ti priporočam moj seminar – protokol Nutricizem za Hiter Metabolizem, kjer te naučim narediti prav to. Optimirati svoj mikrobiom, da bo delal zate. Če pa imaš specifično vprašanje v zvezi s to temo, ti z veseljem odgovorim. Prijaviš se lahko na brezplačni svetovalni klic, kjer ti pomagam najti odgovore na morebitna vprašanja. Če pa si se odločila, da končno vzameš prihodnost v svoje roke, potem lahko sodelujeva en mesec, vsak dan. Prijaviš se tule, kjer dobič vsa navodila, obrazec, ki ga izpolnjuješ in vse video vsebine, s katerimi začneš program

Če torej poskusim odgovoriti na zgoraj zastavljeno vprašanje, je odgovor jasen: Ja, mikrobi lahko pomagajo do vitkosti. Ne le do vitkosti, temveč tudi do zdravja in dobrega mentalnega počutja,… Znanje, ki ga imam je tako dragoceno, da ga moram delit. Delim pa ga lahko le z ljudmi, ki so prepričani, da si zaslužijo zdrave spremembe v življenju. Če se torej vidiš tu, potem klikni na katereokoli izmed zgornjih povezav in začniva delat spremembe.